Online Tai Chi bij fibromyalgie:

meer vertrouwen in je lichaam, lagere spierspanning, minder pijn en meer energie

 

HERKEN JIJ DIT?

Mijn hoofd wil vaak meer dan mijn lijf aan kan. 

Het vinden van balans tussen in beweging blijven en rust nemen, is wat ik graag zou willen leren. Mijn hoofd wil van alles, maar mijn lichaam trekt dat vaak niet. De moeheid door pijn en slaapgebrek zorgen ervoor dat ik weinig mentale rek heb.

 

Het aanvoelen en respecteren van mijn grenzen is een uitdaging.

Het advies dat ik vaak krijg, is om stress te vermijden. Maar hoe doe je dat als je steeds pijn in je lijf voelt, werk te doen hebt en ook nog graag een sociaal leven hebt?

 

Het omgaan met pijn is een opgave.

Dat je als twintiger voor je gevoel rondloopt met het lichaam van een hoogbejaarde. Dat is confronterend. Ik zou graag minder pijn ervaren.

 

Het is moeilijk uit te leggen aan mensen die geen fibromyalgie hebben.

Omdat er niets aan me te zien is, denken mensen soms dat ik mijn klachten overdrijf omdat me dat om een of andere reden goed uitkomt. Of ze denken te weten wat ik voel en geven ongevraagd advies. Het voelt alsof ik me steeds moet verantwoorden en dat wil ik niet.

 

Fibromyalgie betekent elke dag iets anders voor me.

Soms heb ik na een inspannende dag de dag erna bijna geen pijn en na een rustdag juist enorm veel pijn. Als ik teveel ga plannen, werkt dat tegen me. Ik vind het moeilijk om te gaan met die grilligheid.

 

Ik beweeg weinig.

Natuurlijk weet ik dat beweging belangrijk is, maar hoe kan ik bewegen zonder de pijn en vermoeidheid erna? 

 

Meer rust van binnen ... dat lijkt me heerlijk!

Eigenlijk zou ik best wat vaker een time-out willen nemen van nieuwsberichten, social media en WhatsApp. Gewoon even rustig zitten en ademen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want dan slaat mijn hoofd pas echt op hol. Hoe dan wel?

HOE ZOU HET ZIJN ALS ...

 

Je spierspanning in je lichaam kunt verminderen.

zodat je minder energie verliest in aangespannen spieren en minder pijn ervaart en meer energie hebt om samen met je partner of kinderen iets leuks te doen.

 

Je meer verbinding voelt met je lichaam.

zodat je beter leert aanvoelen wat je lichaam nodig heeft en hoe je dat kunt bieden. Door positieve aandacht aan je lichaam te geven, kun je er ook beter voor anderen zijn. 

 

Je meer rustpunten gedurende je dag hebt.

zodat je met hulp van je ademhaling en simpele oefeningen jezelf kleine 'time-out's' kunt geven, die je energiepeil positief beïnvloeden

 

Je meer in beweging bent op een manier die bij jou past. 

zodat je in jouw tempo je gewrichten en spieren soepeler en losser maakt zonder dat je daar dure apparaten voor nodig hebt.

  

Je fysiek en mentaal beter in balans bent.

zodat je tegen een stootje kan en ook beter met de grilligheid van fibromyalgie kunt omgaan. 

 

Je meer tevreden kunt zijn met je eigen lichaam.

zodat je voelt hoe bijzonder jouw lichaam is en je energie krijgt door er goed voor te zorgen.

Wat als je zo doorgaat ...

 

... dan is er kans dat je door de vermoeidheid en spanning veel mist van het fijne en bijzondere dat er om je heen is.

 

Jij bent een mooi mens

Ook al zie je dat zelf misschien niet altijd.

Jij hebt moed en kracht

Ook al voel je dat misschien nu niet zo.

Jij bent de beste versie van jezelf ...

op dit moment.

 

Omdat elk moment verandering in zich heeft,

Heb jij het in je om jezelf te ontwikkelen

Naar een nog betere versie van jezelf.

Met meer vertrouwen in je lichaam.

Met minder pijn en minder vermoeidheid.

Jij bent waardevol en van levensbelang voor je gezin, familie en vrienden.

Jij bent één van hun voorbeelden.

 

Welk voorbeeld geef je ze?

 

Wat je niet nodig hebt, 

Is alle informatie die er is over fibromyalgie.

Dat geeft je wel veel kennis,

En misschien zijn mensen daar van onder de indruk,

Maar aan het eind van de dag maakt al die kennis

Je vooral erg moe.

En dat was je al.

 

Wat je wel nodig hebt, zijn concrete handvatten die je helpen

Om zo goed mogelijk te functioneren.

Je grenzen te leren voelen en respecteren.

Je lichaam kunnen ontspannen en je hoofd tot rust kunnen brengen.

Tai Chi bij fibromyalgie biedt je die handvatten.

 

Tai Chi bij fibromyalgie... hoe dan?

 

 • Aandachttraining

  Tai Chi is een 'mind-body training': je aandacht (mind) leidt je lichaam (body) tijdens de bewegingsoefeningen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Tai Chi effectiever is voor mensen met fibromyalgie dan de fitness-oefeningen die artsen meestal adviseren.

 • Positieve focus op je lichaam

  Je ontdekt met de oefeningen hoe je spierspanning vermindert, je fysieke houding verbetert, bewuster ademt en meer verbinding met je lichaam maakt. Je leert Tai Chi oefeningen die je zittend, staand en lopend kunt doen. Zittende oefeningen zijn geschikt als je veel pijn hebt en erg moe bent, staande en lopende oefeningen doe je als je minder pijn en meer energie hebt. 

 • Je ademhaling als instrument om meer rust te ervaren

  Je ademhaling is een geweldig instrument om je meer ontspannen te voelen. In de Tai Chi oefeningen is veel aandacht voor je ademhaling. Daarnaast krijg je ook extra ademhalingsoefeningen die je op elk moment van de dag kunt doen om meer rust te ervaren. 

 • Zelfzorg als fundament

  Je krijgt tien online Tai Chi lessen van 25-45 minuten. Elke les bestaat uit een video met een warming up, speciaal geselecteerde Tai Chi oefeningen en een uitlegvideo met aanvullende tips over voeding, beter slapen en mindset.

 • Zelfstandig, maar niet alleen

  De lessen zijn online. Het voordeel daarvan is dat ermee bezig kunt als het jou uitkomt en je eigen tempo kunt aanhouden. En heb je vragen, dan kun je me op ieder moment mailen. Ik geef je graag feedback en aanvullende tips. In de lesomgeving kun je zien wat andere deelnemers over de lessen schrijven en je eigen ervaringen delen.

Vanaf januari 2021 zijn de online lessen beschikbaar. Ruim 70 mensen met fibromyalgie doen al mee. Superleuk!

Dit zijn een paar reacties ...

Wat heb ik veel aan de online Tai Chi lessen! Ik merk aan mezelf dat ik minder pijn ervaar in mijn lichaam. Dat ik rust ervaar. Ik kan makkelijker bewegen en ben minder vermoeid. Ik raad andere mensen met fibromyalgie aan om aan te melden voor deze online Tai Chi cursus.  Je kan een les volgen wanneer jou het uitkomt en dan is het makkelijker om vol te houden. Zo ben je lekker in beweging met je lichaam en geest. Het heeft mij heel veel goed gedaan en dat hoop ik voor anderen ook!

(Heidy)


Voor mij is Tai Chi een rustige en zachte manier van bewegen zonder inspanning. Dus ik denk voor mensen met fibromyalgie ideaal. Ik heb na de les geen spierpijn en ik ben helemaal ontspannen. Tijdens de les ben ik ver weg van stress. Ik krijg mijn hoofd helemaal leeg en concentreer mij alleen nog op mijn lichaam en ik voel meer waar mijn grenzen zijn. Ik doe de lessen meestal laat in de middag of ’s avonds, omdat ik daarna heel erg ontspannen en rustig ben en ’s nachts dan beter kan slapen. De lessen zijn heel goed uitgelegd en je kunt ook goed zien hoe en wat je moet doen. Alles komt op een rustige en ontspannen manier over. Het kwam op het juiste moment in mijn leven. Ik ben er echt van opgeknapt en rustiger geworden en de pijn is ook iets minder geworden. Dankjewel, ik ben er echt heel erg blij mee.

(Beate)


Wat ik prettig vind, is dat ik kan kiezen wat ik doe, zoals eerst naar de intro luisteren, een korte of lange warming up, een zittende of staande les. De lessen van Arnout ervaar ik als een verademing: helder van uitleg, rustig, goed doordacht - juist ook voor mensen met fibro klachten - en toch ook licht van toon!

(Roos)


Ik heb een heel goed gevoel bij de online lessen. Ik kan de oefeningen doen op een tijdstip dat mij schikt en in mijn eigen vertrouwde omgeving. Ik merk dat ik er iedere morgen naar uitkijk om de Tai Chi oefeningen te doen. Een goede uitleg bij alle oefeningen en leuke/grappige verhaaltjes en tekeningen. De oefeningen zijn niet moeilijk en goed te doen ook als ik pijn heb. Ik krijg een rustig gevoel over me heen en na afloop van de oefeningen voel ik me energieker en ervaar minder pijn. (Marianne)


Mij bevalt het prima👌. De lessen zijn goed te volgen. Je stem is prettig en rustig. Ik heb niet het gevoel dat ik iets "moet", maar als ik de oefeningen een dag oversla heb ik wel het gevoel dat ik iets gemist heb! Tai Chi is een verrijking voor mij. Ik had er in het verleden wel van gehoord, maar was er nooit toe gekomen. Het heeft wel een beetje het imago van “geitenwollen sokken". Het heeft denk ik tijd nodig om bij veel mensen "gewoon" te worden, net zoals eten en drinken. Ik heb het gewoon "nodig" en de drempel is op deze manier heel erg laag.

(Lida)


Wauw. Wat een prachtig lesprogramma! Ik ben enorm aangenaam verrast. Het tempo, de uitleg, de leeromgeving. Het klopt gewoon. Dus wil je weer rustig en soepel leren bewegen, juist in deze tijd waarin dat buiten de deur lastiger is, houdt dan Arnout in de gaten.

En als rasechte fibromyalgie-overdo'er ben ik heel netjes mijn lessen aan het doseren. Want zoals ook voor het werk dat ik in de praktijk doe en voor je zenuwstelsel geldt; less is more. In zacht en langzaam bewegen valt veel te ontdekken. 

(Sanne)


Fijn dat ik nu een sport kan beoefenen die rekening houdt met mijn klachten. Ik kan zelf bepalen hoe ver ik ga en met jouw opmerkingen en aanwijzingen kan ik het op eigen tempo aanpakken. Fijn omdat juist bij fibromyalgie de klachten dagelijks kunnen wisselen. Ik blijf zeker verder gaan met de lessen. 

(Margot)


Elke avond na mijn werk doe ik een Tai Chi les. Het is heel erg goed te doen en ontspannend. Er zijn diverse lessen zodat je zelf kunt bepalen welke zwaarte of lengte die dag bij jou past. Al na 2 weken merkte ik dat ik 's morgens niet meer wakker word van de pijn aan mijn voeten en benen. Zodra ik geen les heb gedaan komt de pijn terug. Een mooie motivatie dus om door te gaan. Verder ben ik ook veel minder stijf en zelfs mijn shiatsu therapeute valt het op dat de trigger points veel sneller ontspannen dan voorheen.

(Susan)


Ik doe nu zo’n 2 weken elke dag de online lessen. En ik kan al zeggen dat ik dat zeker blijf doen. Door pijn en vermoeidheid heb ik mij lang onder druk gezet om alles vol te houden. Na een les ben ik heerlijk ontspannen in mijn hoofd en lichaam. De eerste paar keer viel ik bijna meteen in slaap. Ik merk dat ik beter waarneem wanneer ik mijn spieren onnodig gespannen houd. En ik kan mijn lichaam vervolgens ook ontspannen. Dank voor het ontwikkelen van deze lessen!

(C.J.)


Ik raad iedereen aan om Tai Chi te gaan doen, vooral mensen met fibromyalgie. Al is het maar een paar minuten om de dag of om de twee dagen, je kan dit doen.
Ik ben er enorm blij omdat ik toch iets kan bewegen ook al is het niet zoals ik vroeger gewend was. Alle kleine beetjes helpen. Dank je wel Arnout, dat je dit voor ons online hebt gemaakt!

(Karin)


Over Arnout

Al vroeg in mijn carrière ontdekte ik door een burnout (2002) hoe naar het is als je niet lekker in je vel zit. Zo ontstond mijn missie om te ontdekken wat werkt om krachtiger en rustiger van binnenuit te leven. Tai Chi is daarbij mijn belangrijkste bron omdat het zoveel te bieden heeft op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

 

Mijn aanpak is optimistisch, direct en praktisch. Deze houding leverde me goud en zilver op op het wereldkampioenschap Tai Chi in Taiwan, vier keer het Nederlands kampioenschap Tai Chi Pushing Hands (2016-2019), een goed lopende Tai Chi en Kungfu school in Ede (vanaf 2007), een specialisme in Tai Chi bij fibromyalgie en tientallen mensen die zich sterker en relaxter voelen door de Innerlijk Sterke Houding trainingen (personal training) .

 

De laatste jaren maak ik ook online Tai Chi lessen. Honderden mensen doen daar al aan mee. Ondernemers, docenten, artsen, ruiters, therapeuten, sporters, managers, militairen, administratief medewerkers. Hoe verschillend hun achtergrond ook, ze waren klaar met het wijzen naar anderen of omstandigheden en wilden handvatten om zich meer ontspannen en stabieler te voelen.

Is Tai Chi bij fibromyalgie iets voor jou?

Zo ja, lees dan hier over de gratis extra's (ter waarde van ruim 200 euro) 

 • Extra 1: Basistraining Innerlijk Sterke Houding (t.w.v. 150 euro)

  In drie modules ontdek je hoe je jezelf van binnenuit krachtiger en kalmer kunt maken. De combinatie van deze basistraining met 'Tai Chi bij fibromyalgie' is ijzersterk. Je leert je energiepeil positief beïnvloeden, je focus verbeteren en je zelfkennis groeit.

  • Extra 2: Meditaties om te luisteren (t.w.v. 15 euro)

   Liggend in bed of zittend op de bank een luisteroefening doen om meer rust te ervaren. Dat kan met de downloadbare audio oefeningen en dat geeft je een fijne time-out wanneer je maar wil.

  • Extra 3: Zelfmassage (t.w.v. 15 euro)

   Hoewel de Tai Chi oefeningen zijn bedoeld om van binnenuit je lichaam beter te voelen en te ontspannen, is het ook belangrijk om te weten hoe je van buitenaf je bindweefsel en spieren soepeler en meer ontspannen kunt maken. Daarom krijg je een extra les met vier simpele zelfmassagetechnieken die je op elk moment kunt toepassen.

   • Extra 4: E-mail support en updates (t.w.v. 50 euro) 

    Je praktische vragen beantwoorden we natuurlijk gratis. Maar dat doen we ook met inhoudelijke vragen, bijvoorbeeld als je advies wil over ademoefeningen of je houding. In de lesomgeving kun je ook lezen hoe anderen de oefeningen ervaren en je eigen ervaringen delen. 

     

    Zonder risico ...

     

    Ik begrijp heel goed dat je voor je gevoel een risico neemt door zo in jezelf te investeren. Misschien ben je bang dat je het niet vol gaat houden of dat het niet voor jou zal werken. Maar omdat ik overtuigd ben dat je goede resultaten zult halen met de online Tai Chi lessen neem ik dat risico graag bij je weg door deze garanties te geven:

    • Garantie 1: 30 dagen bedenktijd. Past het niet bij je, dan krijg je je geld terug. 
     Zie het maar als een proefperiode. Je kunt 30 dagen lang de lessen doen en als je in die periode merkt dat het niet voor je werkt, om wat voor reden dan ook, dan krijg je je geld terug. Je hoeft niets uit te leggen.

    • Garantie 2: Na afloop geen resultaat, dan krijg je je geld terug.
     Als je alle online Tai Chi lessen hebt gedaan en je merkt geen effect, dan krijg je je geld voor de volle 100% terug. Je zou natuurlijk de lessen kunnen kopen, genieten van wat het je oplevert en daarna gewoon je geld terugvragen, maar ik ga ervan uit dat je op een nette manier omgaat met het vertrouwen dat ik je nu geef.

      

     Doe je ook mee?

      

      Je bent van harte welkom mee te doen. 

     Je investering in de online lessen is 149 euro.

      

     Ik zie je graag bij de lessen!

      

      

     Door hierboven te klikken kom je in de betaalomgeving. Je kunt met Ideal (Nederland), Mr Cash (België) of creditcard betalen. Je krijgt direct per mail je bevestiging van deelname en binnen 24 uur je inloggegevens.

     Qi Art copyright 2021. All Rights Reserved.                                                                                                               Algemene Voorwaarden      Privacy policy